Tervetuloa Teollisuusperintöreitille! Reitti on osa European Route of Industrial Heritage (ERIH) kulttuurireittiä.

Mikä on ERIH?

ERIH eli European Route of Industrial Heritage on Euroopan neuvoston virallinen kulttuurireitti. Reitti käsittää koko Euroopan, ja siinä on yli 300 jäsentä 30 maasta. Reitin jäseniksi pääsee Euroopan teollisuusperintökohteita, ja reitin tarkoituksena on tehdä teollisuusperintökohteita näkyvämmiksi ja edistää kestävää kulttuurimatkailua. ERIH on resurssi, josta löydät kaikki Euroopan parhaat teollisuusperintökohteet.

ERIH European Route of Industrial Heritage logo ja Euroopan neuvoston logo

Teollisuusperintöreitti kokoaa yhteen Suomen teollisuusperintökohteet

Teollisuusperintöreitin avajaisia vietetään reitille osallistuvilla paikkakunnilla 17. toukokuuta 2024. Reitti kokoaa yhteen Suomen teollisuusperinnön merkittävimpiä matkailukohteita yhden verkoston alle. Reitiltä löydät monipuolisia kohteita niin tunnelmallisista ruukkikylistä nykyaikaisiin museoihin. Kohteet esittelevät Suomen teollisuusperintöä ja teollisuuden kehitystä aina 1600-luvulta nykypäivään asti. Kiehtovat tarinat teollisuuden pioneereista yhdistyvät taiteeseen ja kulttuurimatkailuun, ja reitiltä löydät myös upeat majoitus- ja ravintolapalvelut.

Länsirannikon reitti

Länsirannikon reitti on ERIH kulttuurireitin virallinen alareitti. Reitillä on viisi kiinnostavaa kohdetta: Leineperin ruukki, Kauttuan ruukki, Noormarkun ruukki, Friitalan nahkamuseo ja reitin ankkuripiste Rosenlew-museo. Kohteet kertovat Satakunnan teollisesta kehityksestä aina 1600-luvun ruukkiympäristöistä Rosenlew yhtiön monivaiheiseen historiaan. Reittikohteista löydät monipuolisia ja korkeatasoisia palveluja, kuten arkkitehtuuria, näyttelyitä, kulttuurielämyksiä, majoitusta, ravintola- ja kahvilapalveluita sekä ostosmahdollisuuksia. Länsirannikon reitin kohteet on merkitty karttaan oranssilla symbolilla.

Teollisuusperintöreittikohteet

UUSIMAA

KYMENLAAKSO

VARSINAIS-SUOMI

KANTA-HÄME

PIRKANMAA

LÄNSIRANNIKON REITTI (SATAKUNTA)

ETELÄ-SAVO

POHJOIS-SAVO

Teollisuusperintöreitti on Teollisuusperintöseuran koordinoima ja osittain Museoviraston rahoittama hanke.